O nama

ZAGREBAČKI ORKESTAR ZET-a

O nama

Vodstvo orkestra i biografija

Orkestar vode članovi Predsjedništva:
Jelena Horvatinec (zastupnica orkestra i voditeljica projekata orkestra na državnoj i međunarodnoj razini );
Daniel Modrić (predsjednik orkestra - dugogodišnje iskustvo u upravljačkim tijelima udruga);
Milivoj Levanić (dopredsjednik orkestra - dugogodišnje iskustvo u upravljačkim tijelima KUD-ova i udruga).

Majda Vidović - više od 20 godina amaterskog bavljenja glazbom i plesom te sudjelovanje u organizaciji događaja u kulturi kroz rad više ansambla i klubova. Članica Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, RA Vatroslav Lisinski, vokalnih studija KUBUS i Canta!, te nekoliko plesnih klubova. Kao članica plesnog kluba Tangoneo sudjelovanje u organizacijskom timu Zagreb tango festivala (2011.-2013.) Članica Zagrebačkog orkestra ZET-a od 2018. godine.

 Umjetnički voditelj: Hrvoje Pintarić (dirigent orkestra, akademski glazbenik, dugogodišnje iskustvo u organizaciji glazbenih manifestacija i kao član raznih ansambala te član orkestra opere HNK u Zagrebu);

Kratka biografija ZAGREBAČKOG ORKESTRA ZET-a

Zagrebački orkestar ZET-a postoji od 1927. godine, a trenutno broji 60-ak aktivnih glazbenika. Djeluje na području Grada Zagreba na način da svojim muziciranjem uveličava sve važnije događaje u Gradu, te je kao takav postao prepoznatljivi simbol Zagreba. Hrvatski sabor kulture odlikovao je orkestar 2018. godine s dijamantnom diplomom za veliki doprinos u očuvanju hrvatske kulture, a 2019. gradonačelnik Grada Zagreba uručio mu je Medalju Grada Zagreba pri tome istaknuvši kako je orkestar zagrebački simbol, pečat i institucija koja traje već 93 godine. Zagrebački orkestar ZET-a stvorio je prepoznatljiv stil koji privlači publiku svih dobnih skupina, te je svojom virtuoznošću, originalnim izborom skladbi i emotivnošću ganuo srca brojnih slušatelja. Temeljni ciljevi orkestra su održati tradiciju usklađenu s društveno-umjetničkim kretanjima, promicati glazbenu kulturu, sudjelovati na javnim manifestacijama kao što su koncerti, smotre i festivali, te omogućiti mladim ljudima zdrav, društveno pozitivan i koristan angažman. Osim toga, orkestar nastoji okupiti što više glazbenika te obrazovati one koji pokazuju interes i sklonost za ovakav glazbeni izričaj. Na repertoaru orkestra nalaze se brojna djela poznatih skladatelja ozbiljne i filmske glazbe, protokolarnih koračnica kao i djela s područja domaće i strane zabavne glazbe. Zagrebački orkestar ZET-a sudjelovanjem i organiziranjem međunarodnih festivala puhačkih orkestara ponosno i vrlo uspješno međunarodno predstavlja Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku.Ciljevi i misija

Kultura održava i čuva naš narodni identitet a jedan od prioriteta rada kulturnih društava je očuvanje tradicije svoga kraja. Na području grada Zagreba jedan od kulturnih izričaja je i tradicija sviranja u puhačkim orkestrima. Teško je dočarati sve dimenzije ovakvog glazbenog izričaja i njegov značaj za područje djelovanja, pojedince ili institucije, ali kad se osvrnemo u proteklo razdoblje, čiji je povijesni tijek krenuo već od 1927. godine, nedvojbeno je uočljiva i nadasve evidentna međusobna suradnja Zagreba i orkestra. Melodije i javni natupi orkestra slušatelje danas nedvojbeno podsjećaju na sve ono lijepo što je Zagreb bio i sada je. Uslijed teškoća u recentnim godinama kultura sviranja u puhačkim orkestrima na području Zagreba skoro pa je nestala, no ustrajnim radom pojedinaca orkestar i tradicija umjetnosti sviranja u puhačkim orkestrima živi i dalje sa svojim sugrađanima, a turistima nudi uživo dašak zagrebačke prošlosti, te uvid u svega mali ali simbolično važan dio kulture ovih prostora.

Ciljevi Orkestra su:

- promicanje, razvitak i unapređenje neprofesionalnog bavljenja glazbom i glazbeno-scenske djelatnosti, proučavanje, njegovanje i promicanje hrvatskog narodnog i kulturnog identiteta Grada Zagreba, aktivno sudjelovanje u kulturnoj politici Grada Zagreba, razvijanje interesa za orkestralnu glazbu, puhačku glazbu, vokalno-instrumentalne izvedbe kod prvenstveno mladeži i ostalih građana Grada Zagreba i RH, poticanje mladeži i građanstva na aktivno bavljenje glazbeno-scenskim aktivnostima na području Grada Zagreba i njegovanje vokalno-instrumentalne glazbe Grada Zagreba, poticanje građana na aktivno djelovanje i sudjelovanje u programima očuvanja tradicijske i kulturne baštine Grada Zagreba, stvaranje uvjeta za razvijanje svih oblika glazbeno-scenskih aktivnosti na području Grada Zagreba, uključivanje mladih u život lokalne zajednice kroz kulturu i aktivno sudjelovanje mladih u društvu, promocija ZET-a kao utemeljitelja orkestra, pomaganje, poticanje i podizanje kvalitativne razine puhačke i glazbene kulture u Gradu Zagrebu, promicanje nakladničke djelatnosti u kulturi, izrada strategije djelovanja na području Grada Zagreba, Hrvatske i inozemstva, a naročito u zemljama EU.

 

Sposobnost upravljanja projektima (iskustva i dostignuća, ljudski resursi)

Istaknuta recentna postignuća orkestra su: u 2018.g. uspješno je organizirao i sproveo manifestaciju 1. međunarodni susret puhačkih orkestara u Zagrebu te mu je iste godine Hrvatski sabor kulturu uručio dijamantnu diplomu za veliki doprinos u očuvanju hrvatske kulture. U 2019. godini kao organizator sproveo je 2. međunarodni susret puhačkih orkestara u Zagrebu. Međunarodno je predstavio grad Zagreb i Republiku Hrvatsku na 56. međunarodnom susretu puhačkih orkestara u Češkoj Republici kao jedini pozvani iz Hrvatske, kulturološki je predstavljao grad Zagreb na FLIG 2019 u Daruvaru, te Pazinu i Poreču na RIM 2019. U dvije godine (2018. i 2019.) ostvario je preko 200 koncertnih nastupa na području grada Zagreba i RH, te je uspostavio i međunarodnu kulturološku suradnju s Poljskom, Mađarskom, Slovenijom, BIH i Češkom. Također je u 2019. godini organizirao dva koncerta Barokne glazbe, sudjelovao u obilježavanju češke godine u kulturi na području grada Zagreba, kao i obilježavanju dana nacionalnih manjina grada Zagreba. Kao zagrebački orkestar sudjeluje u svim službenim protokolima grada Zagreba i ZET-a d.o.o. kao i u obilježavanju vjerskih i državnih blagdana. Predstavlja Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku unutar i izvan granica Lijepe naše. Uz navedeno, dugi niz godina uspješno surađuje s Turističkom zajednicom grada Zagreba organizirajući popularne promenadne koncerte na Zrinjevcu i u parku Maksimir, sa orginalnim zagrebačkim repertoarom koji su izvrsno prihvaćeni od domaće i strane publike. Repertoar s kojim orkestar nastupa na promenadnim koncertima, međunarodnim festivalima i putovanjima, snimio je i koncertno promovirao u Lisinskom 24.11.2019. Zagrebački orkestar ZET-a broji 60 članova unutar kojih je oformljen uhodani tim ljudi za organiziranje i provedbu manifestacija. 2020. g. u kojoj su restrikcije potpuno paralizirale prisutnost kulture u svakodnevnom životu Zagrepčana; nije zaustavilo orkestar da i u toj vrlo zahtjevnoj godini ostvari brojne nastupe i organizira 3. međunarodni susret puhačkih orkestara u Zagrebu, pod visokom mjerom sigurnosti. Orkestar je u vrijeme lockdowna iz svojih domova u potresom ranjenu Zagrebu i iz drugih gradova snimio glazbeni spot s kompozicijom Serbus Zagreb, kao poruku da usprkos teškim okolnostima glazba ne prestaje. 2020.g. Gradonačelnik Grada Zagreba uručio je orkestru Medalju Grada Zagreba istaknuvši kako je orkestar zagrebački simbol, pečat i institucija koja traje već 94 godine.


ZOZ fotogalerija

Medalja Grada Zagreba

Medalja Grada Zagreba

Dijamantna diploma

Podijeli ovu stranicu

VRH