O nama

ZAGREBAČKI ORKESTAR ZET-a

BIOGRAFIJA

O nama

"Ako je tramvaj - taj starinski, ali nikad zastarjeli simbol jednog grada, njegovo srce i krvotok, onda je njegov orkestar njegova duša..."

Zvonko Špišić, hrvatski skladatelj

Zagrebački orkestar ZET-a reprezentativni je orkestar Grada Zagreba, a neprekidno djeluje od 1927. godine kada je utemeljen pod okriljem tvrtke javnog gradskog prijevoza ZET-a koji je i danas sponzor orkestra. Promotor je glazbene umjetnosti diljem Hrvatske i kulturni veleposlanik Hrvatske u svijetu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među ostalima i dijamantne diplome Hrvatskog sabora kulture za veliki doprinos u očuvanju hrvatske kulture te Medalje Grada Zagreba, kao zagrebački simbol, pečat i institucija koja traje gotovo punih 100 godina.

Amaterski je orkestar profesionalnog djelovanja koji organizira i provodi projekte gradskog i međunarodnog karaktera, a u svom radu okuplja članove svih generacija, umirovljene profesionalne glazbenike te amatere glazbenike najrazličitijih profesija, koje međusobno povezuje ljubav prema glazbi i kulturi puhačkih orkestara.

“ …Mora da je velika i neiscrpna ljubav i energija onih koji nakon napornoga radnog dana odlučuju njegov ostatak posvetiti glazbi. Vjerojatno i sami osjećaju zahvalnost i dobrodošlicu svojih sugrađana, a to im je jedina, ali sigurno najveća nagrada. I zato, kad ugledate cure i dečke u plavim ZET-ovim odorama koji na ulici, ili u nekom gradskom parku pripremaju svoja glazbala, zastanite, poslušajte ih i mahnite im. Oni žive za to. “ 
Te prekrasne riječi napisao je prije dvadesetpet godina, u povodu 70. obljetnice Puhačkog orkestra ZET-a, naš poznati kantautor Zvonko Špišić, ujedno i urednik kasete i CD-a orkestra. Kako je podrobno opisao glazbenike, to samo oni znaju, jer zacijelo je potrebno mnogo ljubavi za glazbu da bi se opstalo i ustrajalo. Desetljećima redovito vježbaju nekoliko puta na tjedan na remizi u podrumu upravne zgrade ZET-a i po tome ih pamte naraštaji Zetovaca i putnika s Ljubljanice. I unatoč vječitoj borbi za nove instrumente i bolje uvjete za rad, ustrajnim radom svojih članova postala je prepoznatljiva po kvaliteti izvedbe bogatog repertoara ne samo u Zagrebu i RH, već i u inozemstvu.


Ciljevi i djelovanje

Zagrebački orkestar ZET-a aktivno se bavi promicanjem kulture i tradicije puhačke glazbe te unapređivanjem glazbene scene puhačkih ansambla. Kroz dugogodišnje aktivno djelovanje ostvario je brojne suradnje s orkestrima i srodnim ansamblima iz Hrvatske i inozemstva, te realizirao mnoga međunarodna i domaća gostovanja. Sudjeluje u brojnim manifestacijama te organizira samostalne i zajedničke koncerte u gradu Zagrebu.

​Orkestar razvija široki glazbeni repertoar, od klasične i filmske glazbe, jazz standarda do koračnica i popularne glazbe. Važan aspekt glazbenog djelovanja čini i njegovanje vlastitog programskog repertoara s posebnim naglaskom na hrvatsku i zagrebačku kulturnu baštinu. Izradom novih aranžmana zagrebačkih skladbi i najpopularnijih djela s područja filmske glazbe u Hrvatskoj učinio je važan korak u očuvanju glazbene tradicije Grada Zagreba i Hrvatske te obogatio repertoar hrvatske glazbe aranžirane i skladane za puhačke orkestre.

​Djelatnošću i aktivnostima orkestar promiče razvitak i unapređenje amaterskog bavljenja glazbom te potiče mlade i općenito ljubitelje glazbe na aktivno sudjelovanje i očuvanje tradicijske i kulturne baštine i identiteta grada Zagreba i Hrvatske te uključivanje u kulturni život lokalne zajednice. Kao reprezentativni orkestar grada Zagreba sudjeluje u mnogim važnim gradskim službenim, društvenim i protokolarnim događajima.

Od 2018. godine, već sedam godina zaredom, Orkestar je organizator međunarodnog festivala puhačke glazbe -  Zagreb Wind and Brass Festivala – ZG WIBRE. To je prvi festival takvog karaktera i obima u gradu Zagrebu, koji okuplja zaljubljenike u puhačku glazbu i kulturu koja ju okružuje, glazbenike iz cijele Hrvatske i goste iz inozemstva, te je tako na festivalu dosad nastupilo 25 orkestara iz Hrvatske i inozemstva.


95 godina duga glazbena priča

Kao službeni datum osnivanja Glazbe tramwajskih namještenika Zagrebačkog električnog tramvaja navodi se 19. studenog 1927., iako neki dostupni povijesni izvori navode da je orkestar započeo s djelovanjem još 1924. godine. Glazba je utemeljena na inicijativu samih glazbenika uz financijsku pomoć uprave ZET-a na čelu s ravnateljem inž. Adolfom Košakom te Gradske štedionice. Prvi kapelnik bio je poštanski činovnik Josip Biss, a prva su glazbala kupljena dobrovoljnim darovima samih glazbenika.

​U preko 95 godina neprekinuta rada orkestar je djelovao pod raznim imenima, u sklopu različitih društava i samostalno, od Glazbe tramwajskih namještenika Zagrebačkog električnog tramvaja, preko Duhaće glazbe Zagrebačkog električnog tramvaja, Puhaće glazbe ZET-a, Puhačkog orkestra ZET-a do današnjeg imena – Zagrebački orkestar ZET-a.

T​ijekom gotovo cijelog stoljeća neprekidna postojanja na čelu orkestra bilo je dvanaest dirigenata, od kojih je svaki ostavio svoj pečat u umjetničkom radu i djelovanju. Prvi umjetnički voditelj ansambla bio je Josip Biss, a zatim redom Wusslinger, Colarić, Gloz, Borovečki, Muhvić, Marković, Putarek, Zidar, Ilić, Podgorski, a od 2015. godine umjetnički voditelj orkestra je Hrvoje Pintarić.

29. listopada 2022. svečanim koncertom u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog obilježeno je devedesetpet godina postojanja i neprekidnog djelovanja Zagrebačkog orkestra ZET-a. Orkestar je nastupio pod dirigentskom palicom maestra Hrvoja Pintarića.

​Od 2019. nosi naziv Zagrebački orkestar ZET-a, broji više od šezdeset članova, a kao reprezentativni gradski orkestar od osnutka tradicionalno uveličava sve važne događaje u gradu.

Orkestar je za veliki doprinos u očuvanju hrvatske kulture odlikovan Dijamantnom diplomom Hrvatskog sabora kulture i Medaljom grada Zagreba. Njegujući glazbenu tradiciju i ulažući u budućnost, s ponosom predstavlja grad Zagreb na gostovanjima unutar Republike Hrvatske i u inozemstvu.


FOTOGALERIJA

Medalja Grada Zagreba

Medalja Grada Zagreba

Dijamantna diploma

Podijeli ovu stranicu

VRH